Let op: ruwbeemd en witbol in het gazon

Het voorjaar staat voor de deur – de bodemtemperatuur is bijna op peil. Wanneer de lente echt begint, kan het gazon wel een onderhoudsbeurt gebruiken. Naast de standaard bewerkingen als verticuteren en doorzaaien, spelen er in veel gazons op dit moment ook andere problemen. Omdat het deze winter niet heel koud is geweest, krijgen ongewenste grassen meer kans.

Deze grassen wil je niet in de mat

Het weer is goed, het gras begint te groeien. Alleen maar goed, zou je zeggen. Maar vergis je niet, een gazon dat er van een afstandje prachtig uitziet, kan van dichtbij toch voor verrassingen zorgen. Omdat ongewenste grassoorten, zoals witbol en ruwbeemd, sneller groeien dan de cultuurgrassen die je graag in de mat ziet, kunnen ze snel het gazon overnemen. Dat resulteert in duidelijk zichtbare plekken in het gras: grote pollen met een ander blad en vaak net een andere kleur.


Afbeelding: witbol herken je aan het zachte, lichtgroene blad.

Witbol in het gazon

Zoals bij veel ongewenste soorten, is ook bij witbol het devies: meteen aanpakken. Wanneer je de eerste pollen in het gazon ziet verschijnen, kun je die het best meteen uitsteken. Witbol gedijt goed op vochtige gronden, vormt snel plakkaten en breidt zich dan agressief uit in de grasmat. Je herkent witbol aan het zachte lichtgroene blad, dat een beetje behaard is. Daarnaast heeft witbol een ‘pyjamabroek’ op de wortelhals. Mijn advies: houd de grasmat gesloten en let goed op bemesting. Signaleer je witbol, verwijder het dan meteen.


Afbeelding: ruwbeemd heeft bovengrondse uitlopers en vormt een ‘nestje’ in je gazon.

Ruwbeemd in de grasmat

Een tweede soort die je liever niet tegenkomt in het gazon is ruwbeemd. Ruwbeemdgras is winterhard en kan dus goed tegen lagere temperaturen. Deze grassoort herken je aan de ruwe stengel (vaak met purperen waas) en het sterk glanzende blad. Daarnaast heeft ruwbeemd bovengrondse uitlopers en manifesteert zich als een soort nestje in je gazon. Ook voor ruwbeemd gras geldt: bij signaleren in de mat, meteen uitsteken met een mesje. Mijn advies: zorg er jaarrond voor dat je het gazon goed verticuteert, met een goed drainerende toplaag krijgt ruwbeemd minder kans.

Het voorkomen van ongewenste grassen

De beste tip die ik kan geven, is om het gazon voortdurend te monitoren. Als je er bovenop zit, merk je een probleem met de mat meteen op. Is je gazon gevoelig voor insluiping van ongewenste grassen en kruiden, wees dan extra alert in het najaar. Dat is de periode waarin open plekken kunnen ontstaan, die snel worden opgevuld door de soorten die je niet wilt zien. Daarom is het essentieel om de mat gesloten te houden en op tijd door te zaaien. Ook bemesting en maaien spelen hierin een rol. Bij een weerbare, gezonde mat krijgen ongewenste grassen geen kans.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds