rouwvlieglarven gazon

Rouwvlieglarven in het gazon

De larven van de rouwvlieg noemen we ook emelten. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de rouwvlieg geen vlieg maar een muggensoort. We kennen in Nederland verschillende soorten rouwvliegen maar de gewone rouwvlieg kan massaal voorkomen en zijn eieren afzetten op gazons.

De larven van de rouwvlieg die onder de grond leven, vaak in de bovenste 2 à 3 cm, zijn kleiner dan de larven van de langpootmug. De larven van de rouwvlieg hebben een duidelijke zwarte kop en zijn vaak te vinden in trosjes larven. De larven hangen als het waren aan elkaar als een trosje doordat ze zo dicht bij elkaar in een groep zitten. Dit groeperen herken je duidelijk in de grond. Rouwvlieglarven eten door organisch materiaal maar bij een tekort daarvan of als ze in groepjes zitten beginnen ze te vreten aan de wortels en de grasplant.

Ruwvliegen kunnen 2 generaties voortbrengen in 1 jaar. De eerste generatie vliegt vanaf april tot in juni. De tweede generatie van augustus tot september. De eitjes/larven van de 2e generatie kunnen overwinteren en vroeg in het voorjaar januari, februari, maart schade geven aan het gazon. Met name de schade door vraat vroeg in het voorjaar geeft de meeste schade aan het gazon.

Boven de 8 graden bodemtemperatuur kunnen we de rouwvlieg larven bestrijden met insect parasitaire aaltjes. Na het bestrijden is het advies de schade te herstellen door middel van doorzaai.

Advanta Recover 2 TETRA is de ideale herstelformule voor renovatie/doorzaai van alle typen gazons. In deze nieuwe samenstelling met tetraploïd Engels raaigras kan het mengsel nu ook worden doorgezaaid bij lagere bodemtemperatuur.

Mijn vuistregel bij de rouwvlieg: De rouwvlieg steekt niet, maar eet wel gras!

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds