Mieren in het gazon

We zien regelmatig overlast door mieren in het gazon. Bij grote aantallen mieren kan er schade aan de grasmat ontstaan, doordat de mieren nesten bouwen die steeds groter worden. In dit artikel enkele tips om hiermee om te gaan.

Verschillende soorten mieren kunnen een nest bouwen onder onze mooie grasmat. Waarom ze de voorkeur geven aan ons gazon is niet duidelijk. Groei en afsterven van wortels en bladresten van het gras zorgt voor vers dood organisch materiaal. Dit is materiaal wat ze graag het nest inslepen en ook dient het als voedselbron.

Zijn mieren in het gazon een probleem?

Mieren brengen grond naar boven, dit resulteert in hoopjes met grond. Die hoopjes slaan we uit elkaar met maaien zodat de mieren niet direct, of vanaf het begin van het bouwen van een nest zichtbaar zijn. Meestal zien we ze pas als ze een nest hebben gemaakt en zich hebben gevestigd. Net onder de grasmat krijgen we holle ruimten die een ongelijkheid geven in het gazon. Door de holle ruimten warmt de lucht daar sneller op en droogt het gras sneller uit rond een mierennest. Hebben de mieren het erg goed naar de zin dan wordt het nest steeds maar groter. Met als gevolg plekken waar het gras het niet goed doet. Er wordt meer overlast ervaren als er kinderen of huisdieren spelen op het gazon.

We zien de problemen met mieren eerder op een meer extensief onderhouden gazon dan op een intensief onderhouden gazon. Bemesten, beregenen, frequent maaien en verticuteren voorkomt de meeste problemen met mieren die een nest willen bouwen onder onze grasmat.

De meeste alternatieve bestrijding middelen tegen mieren hebben een negatieve werking op de bodemprocessen. Dus pas op met deze middelen.

Advanta Recover 2 TETRA is de ideale herstelformule voor renovatie/doorzaai van alle typen gazons. In deze nieuwe samenstelling met tetraploïd Engels raaigras kan het mengsel nu ook worden doorgezaaid bij lagere bodemtemperatuur.

Mijn vuistregel voor mieren in het gazon: Maken de mieren hoge bergen, dan moeten we aan ons gazon gaan werken.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds