emelten in het gazon

Emelten in het gazon

Emelten in het gazon kan grote gevolgen hebben voor de grasmat. De meeste schade veroorzaken deze larven in najaar en winter, wanneer de grasgroei stil ligt. In dit artikel lees je alles over de oorzaken, levenscyclus en bestrijding van emelten in gazons.

Emelten zijn larven van de langpootmug die leven onder de grond. Emelten kunnen bijna het gehele jaar schade geven op onze gazons, maar de meeste schade zien we in het najaar en in de wintermaanden. Bij meldingen van schade gaat het meestal over gazons waar ze in grote aantallen aanwezig zijn.

gazon met emelten

Schade door emelten

Vanwege de zachtere winters zijn emelten de laatste jaren actiever in de maanden december, januari en februari. Zitten er in deze periode massaal emelten in het gazon dan kan dit ernstige schade opleveren. Emelten trekken het jonge bovengrondse grasblad in hun holletje onder de grond waar ze het opeten. In de wintermaanden zien we het gras zienderogen verdwijnen, waarna de nagenoeg kale grond zichtbaar wordt. In het najaar en in de zomermaanden ontstaan gelige/bruine plekken, maar omdat het gras dan groeit gebeurt dit niet zo snel.

Waar komen emelten vandaan?

In Nederland komen 2 soorten langpootmuggen voor. De ene langpootmug kan 2 generaties hebben in 1 jaar. Vliegt de eerste keer uit in mei/juni en de tweede keer in augustus/oktober. De eerste generatie geeft schade in de zomer, de tweede in het najaar en late larven kunnen overwinteren. De andere langpootmug heeft 1 generatie en vliegt uit in augustus/september. Deze larven kunnen schade geven in de wintermaanden tot in de zomer.

Emelten worden regelmatig verward met engerlingen, maar die laatsten komen we veel vaker tegen. Schademeldingen door emelten in de wintermaanden komen vaak op het moment dat je er niets meer aan kan doen. Daardoor is het belangrijk om vooraf te weten of er schade kan ontstaan.

Zitten er emelten in het gazon?

Een simpele manier om dit te controleren is in een regenachtige periode een stuk zwart plastic in de nacht op het gazon te leggen. De emelten komen onder het plastic naar de oppervlakte waardoor je ze in de ochtend simpel onder het plastic kan zien. Wanneer je op deze manier emelten in het gazon aantreft, dan is bestrijding de volgende stap.

Emelten in het gazon bestrijden

Emelten bestrijden is mogelijk als de bodemtemperatuur nog boven de 8 graden is. Meestal is dit de periode tussen maart en oktober.  Dit doen we door insect parasitaire nematoden (aaltjes) toe te passen. Aaltjes dringen de emelt binnen en scheiden een bacterie af die de emelt doodt. Onder goede omstandigheden vermeerderen de insect parasitaire aaltjes zich in de emelten waarvan uit ze zich kunnen verspreiden. Is er voldoende bodemvocht en zijn er voldoende gastheren (emelten) dan komt het probleem met emelten onder controle. Als er geen gastheren meer zijn dan kunnen de insect parasitaire aaltjes zich niet meer in leven houden.

Na het bestrijden van de emelten is gazonherstel aanbevolen om de grasmat te herstellen.

Advanta Recover 2 TETRA is de ideale herstelformule voor renovatie/doorzaai van alle typen gazons. In deze nieuwe samenstelling met tetraploïd Engels raaigras kan het mengsel nu ook worden doorgezaaid bij lagere bodemtemperatuur.

Mijn vuistregel omtrent emelten: Zie je muggen dansen op het gras, sta niet stil en kom in actie.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds