gazon doorzaaien

Gazon doorzaaien

Een gazon doorzaaien is een onmisbare ingreep om de grasmat goed te houden. Een grasmat of gazon heeft namelijk geen onbeperkte levensduur.

Na een aantal jaren zie je bij een niet consequent onderhouden gazon insluip van onkruiden en niet-gewenste grassoorten. Het begint meestal met openstaande grasmatten, open plekjes, beschadigingen van maaien, betreden e.d. Waar het gewenste cultuurgras de plek niet kan opvullen, is plaats voor anderen. Het vergt een bepaalde inspanning om met nieuwe inzaai “schoon” te starten, over het algemeen is dit met graszoden eenvoudiger.

Kale plekken in het gazon bijzaaien

Kale plekjes kunnen we opvullen middels bijzaaien. Pak een emmer en meng het graszaad met tuinaarde. Maak de kale plekjes los/schoon en vul ze op met het bijzaaimengsel, voldoende aandrukken en indien nodig bevochtigen. Binnen een week zie je de eerste grasplantjes kiemen. Pas op bij de eerste maaibeurten dat je het jonge gras niet te veel beschadigt, te kort maait of het jonge gras uit de grond slaat. Het lijkt overbodig dit te vermelden, maar we zien regelmatig dat het bijzaaien een teleurstellend resultaat heeft als gevolg van te vroeg en te veel maaien (in het bijzonder bij robotmaaien).

Gazon herstellen met doorzaaien

Een gazon waarvan de gras-samenstelling helemaal is teruggelopen door onkruiden, mos en ongewenste grassen kunnen we herstellen middels doorzaaien. Veel hoveniers hebben een eigen interpretatie van doorzaaien. Het woord “door” zegt al veel. Je brengt het graszaad “in” de grond, niet te diep en met een goede aansluiting tussen grond en zaad. Dit is de beste manier en geeft het beste resultaat. Er zijn enkele typen machines die het op deze wijze uitvoeren. Ze maken een snede in de grond, leggen het zaad erin en drukken de snede dicht.

De meeste zaaimachines hebben een noppenrol, die kuiltjes/putjes in de grond drukt waarin het zaad erop wordt verspreid. Of een verticuteer ronsel, die maakt een spoor waarin men het zaad laat vallen d.m.v. een zaaibak. Het nadeel van beide technieken: het is moeilijk het zaad goed contact te laten maken met de grond. Afdressen met tuinaarde en/of aanrollen verbetert het contact. Graszaad dat onvoldoende is bedekt ligt minder beschermd en is daardoor ook kwetsbaarder. Het weer en de nazorg is ook zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Het zaad “in” de grond brengen heeft altijd de voorkeur.

doorzaaimachine

Een doorzaaimachine met schijven, die het graszaad in de grond brengt

Helaas is niet elk type doorzaaimachine geschikt voor elke tuin. Kleinere tuinen zijn niet toegankelijk voor grotere zaaimachines. De meeste kleinere tuinen zijn niet toegankelijk voor een trekkend voertuig. De keuze in doorzaaimachines is dan beperkt. Naast de zaaitechniek zijn er nog een aantal factoren van invloed op het resultaat van doorzaai:

  • We moeten ruimte maken voor het nieuwe gras. In het geval van onkruiden/mos/verwilderde grassen moeten we kruislings verticuteren. Soms moeten we diep genoeg gaan om ook nog vervilt organisch materiaal te verwijderen. Om het verticuteren goed te kunnen afstellen is kort maaien van tevoren aan te raden. Achteraf is het belangrijk al het materiaal wat op het gazon ligt goed te verwijderen. Soms gaat dit in een werkgang, soms apart achteraf met een bladhark of cirkelmaaier met opvang.
  • Daarna volgt het zaaien. Sommige zaaimachines kan je ook kruislings gebruiken. Daarna kan het nog nodig zijn dress aarde aan te brengen een aan te drukken voor een goed resultaat.
  • Beregenen als het nodig is voor de kieming.
  • Is het zaad gekiemd en staat het goed vast dan helpt een bemesting gift voor een snellere ontwikkeling.
  • Maai de eerste keren wat hoger, zodat je het nieuwe grasplantje topt en niet eruit trekt. Staan de grasplanten goed vast dan kan er lager gemaaid worden.
Stelregel door zaaien:

Let erop dat de grasmat voldoende tijd heeft zich te herstellen/ vormen in het najaar voordat de grasgroei minder wordt. In het voorjaar en zomer kunnen we sturen.

 

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds