Tips voor het gazon na de zomer

Op veel particuliere gazons zijn de gevolgen te zien van een extreem droge, warme zomer. Vaak zie je aan de kleur van het gras al of er beregend is. En dit jaar is het zelfs na beregenen zo dat er droogteplekken zichtbaar zijn.

Grasmat met droogteplekken

Of je nu wel of niet hebt beregend deze zomer, de warmte en droogte hebben ervoor gezorgd dat ieder gazon te lijden had. En dat zie je terug in de grasmat. Droogteplekken zijn niet te voorkomen, die ontstaan door de instraling van de zon op het gras. Dat uit zich in dood materiaal, zichtbaar als bruingele plekken in het gazon. Wat kun je eraan doen? Wanneer je nog voldoende cultuurgras in de dode plekken ziet staan, zullen deze plekken in het najaar vanzelf weer dichttrekken. Als er te weinig goed gras in de droogteplekken staat, is het raadzaam om deze plekken te verticuteren en bij te zaaien.

Ongewenste grassen

Waar je ook op moet letten zo aan het einde van de zomer is de plekjes met ongewenste grassen, zoals witbol en straatgras. Nu is de tijd van het jaar om ook die soorten aan te pakken. De beste methode om ongewenste grassen uit de grasmat te krijgen, is stevig verticuteren en doorzaaien. Wanneer de grasmat goed gesloten is, krijgt straatgras geen kans om de open plekken op te vullen.

Engerlingen in het gazon

In deze zomer zien we ook in veel gazons al vroeg engerlingen. Dat uit zich in kale plekken in het gazon of plekken waar het gras duidelijk geel is. Daar zijn de engerlingen aan het vreten bij de wortels van de grasplant. Je zult zien dat de grasmat op die plaatsen ook gewoon los ligt. Als je voorzichtig het gras vastpakt, kun je het zo van de bodem lostrekken. Als er engerlingen actief zijn, zie je ze dan zo’n 2-3 cm diep in de bodem zitten. De enige remedie die we hebben tegen engerlingen, zijn aaltjes (nematoden). Deze kunnen het beste worden ingezet als de engerlingen nog klein zijn, dat is meestal tussen juni en september. Je kunt na het toepassen van aaltjes laten controleren of de engerlingen ook daadwerkelijk geïnfecteerd zijn.

Zolang er geen secundaire schade is, zoals vogels die de grond omwoelen, is er eigenlijk niets aan de hand wat betreft de grasmat. Maar zorg er wel voor dat je het gras goed aan de groei houdt. Zaai indien nodig een stukje van het gazon opnieuw in en geef een extra bemestingsgift, zodat het gazon voor de winter dicht kan groeien. Als de grasmat gesloten de winter in gaat, heb je daar in het voorjaar profijt van.

Let op: beregen niet teveel

Beregenen is logisch in een extreem droge zomer, zoals we die afgelopen seizoen zagen. Waar ik voor wil waarschuwen, is dat je niet teveel water geeft. Want ook daar kan het gazon gevolgen van ondervinden. Het is aan te raden om er een schop bij te pakken en te kijken hoe het vochtgehalte in de bodem is. Zie je dat de bodem tot 20-30 cm diep echt goed vochtig is, let dan op met beregenen. Op dit moment in het jaar worden de dagen korter en de kans op nat weer is groot. In combinatie met de nog wat hogere temperatuur zijn de omstandigheden perfect voor het ontwikkelen van schimmels, zoals zomerfusarium. Daar moet je dus goed mee oppassen wanneer je nog beregent. Ook de ontwikkeling van straatgras wordt in de hand gewerkt bij teveel vocht in de bodem.

Conclusie: houd het gazon goed in de gaten en onderneem actie wanneer er problemen zijn, zoals engerlingen of ongewenste grassen. Het najaar is een geschikte periode om een goed gesloten grasmat te creëren voordat de winter start.

 

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds