Actueel: vergeet je gazon niet in de winter

Het is de afgelopen tijd ontzettend nat geweest. Echt koude temperaturen hebben we maar een kleine periode gehad. In deze periode van het jaar krijgt het gazon weinig aandacht. Toch is het belangrijk om ook in de winter goed naar de grasmat te kijken. De energie die je erin steekt, betaalt zich in de zomer terug met een sterk en gezond gazon.

Tip 1: ruim blad van het gazon

In veel tuinen zie ik nog blad vallen. Dat komt doordat het blad lang aan de bomen bleef hangen vorig jaar. Wanneer het kan, vergeet dan niet het blad van het gazon te ruimen! Let er daarbij wel op dat als het heel nat is, er snel spoorvorming kan ontstaan.

Tip 2: kleur van het gras loopt terug

Op veel plaatsen heeft het gras natte voeten, doordat het lang achter elkaar heeft geregend. Dat kan als gevolg hebben, zeker bij gazons met veel Engels raaigras erin, dat de kleur begint terug te lopen. Je ziet dat het gras wat geler wordt. Dit kun je oplossen door in het voorjaar kalk te strooien. Pak dan een snelle kalk, zoals zeewierkalk, die snel oplost.

Tip 3: gras maaien als het te lang staat

Als het gras op dit moment te lang staat en je wilt graag maaien, dan kan dat in februari zeker. Met wat oostenwind droogt het gras snel op en dan kun je maaien zodra het weer het toelaat. Let ook hierbij op spoorvorming.

Wanneer het voorjaar echt begint, is het tijd om de eerste gazon bewerkingen toe te passen. Verticuteren en beluchten zijn goede werkgangen om het dode materiaal uit de mat te halen en lucht en ruimte te geven voor herstel van de grasmat. Doorzaaien met een geschikt grasmengsel geeft het gazon een boost en zorgt gegarandeerd voor een mooie, groene grasmat in het voorjaar en de zomer.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds