gazonherstel in het najaar

Gazonherstel in het najaar

Het najaar is de belangrijkste periode in het jaar om gazonherstel toe te passen. Zo stuur je het gazon in goede conditie de winter in. In dit artikel 4 praktische tips voor een grondige herstelbeurt van gazons in het najaar.

  1. Verticuteren in het najaar

Het najaar is een bijzonder geschikte periode om gazons te verticuteren. Het gras heeft nog voldoende tijd om te herstellen wanneer we in het vroege najaar verticuteren. Hiermee halen we dood organisch materiaal uit de graszode. Gebruik bij voorkeur een messenrondsel. Een klepelrondsel of verenrondsel is minder geschikt om in het najaar te verticuteren.

Verticuteer het gazon kruislings, zo haal je maximaal organisch materiaal uit de grasmat.

verticuteren in het najaar

  1. Doorzaaien

Als de grasmat na het verticuteren te open is, of er zijn veel kale plekken, dan is het goed om te gaan doorzaaien. Afhankelijk van de situatie kies je voor bijzaaien of doorzaaien. Gebruik altijd een speciaal grasmengsel voor gazonherstel, voor een snelle kieming en hoge slagingskans.

Bijzaaien is geschikt voor het herstellen van kleinere kale plekken in het gazon, door bijvoorbeeld speelschade, huisdieren, droogte of onkruidhaarden. Meng tuinaarde of grond uit de border met graszaad, strooi uit op de kale plek, houd goed nat en het graszaad zal vlot kiemen.

Wanneer heel het gazon doorgezaaid moet worden, kan er gebruik gemaakt worden van machines. Bijvoorbeeld een verticuteermachine met een zaaibak, of een echte doorzaaimachine van bijvoorbeeld Vredo of Eliet. Hoe beter het graszaad in contact wordt gebracht met de grond, hoe hoger het kiemingspercentage zal zijn.

gazon doorzaaien

  1. Bemesten

Na verticuteren en eventueel doorzaaien, moeten we het gras weer aan de groei zetten middels een bemestingsgift. De najaarsgift is sowieso een belangrijke: daar moet het gazon heel de winter op door. In het najaar bemesten we liefst wat minder stikstof (N) en wat meer kali (K2O). Met kali maken we het gras steviger en harder, zodat het minder gevoelig is voor ziektes. Dat betekent:

  • In voorjaar en zomer bemesten we met een verhouding van 1:1 (N:K2O), of nog hoger in N;
  • In het najaar gaan we naar 1:2 of 1:3, dus 2 of 3 delen kali of 1 deel stikstof.
  1. Blad afruimen

De laatste jaren zien we het groeiseizoen langer worden, we maaien steeds dieper in het najaar. Er is dan ook bladval op het gazon. Wanneer we dit maaien en mulchen, dus zonder opvangbak, wordt de toplaag van het gazon verrijkt met organisch materiaal. Dit kan resulteren in meer onkruid- en mosgroei. Verwijder daarom blad van het gazon, met een hark of maaier met opvangbak.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds