gazon verticuteren en doorzaaien

Fotoserie: na laat doorzaaien snel een mooi gazon

Wanneer het voorjaar zich aandient, lonkt de tuin en is het verleidelijk om meteen aan de slag te gaan. Zodra de bodemtemperatuur er naar is en de vooruitzichten goed zijn, kan dat natuurlijk ook. Maar er is niets veranderlijker dan het weer, dat zagen we dit voorjaar.

Doorzaaien: welk moment kies je

Het gazon kan na de winter vaak wel een opknapbeurt gebruiken om gezond en groen het voorjaar in te gaan. Normaal gezien kun je daarmee aan de slag zodra de bodemtemperatuur boven de 10 graden komt, dan is de temperatuur hoog genoeg om graszaad te laten kiemen. Dit voorjaar liep echter anders. De temperatuur kan wel goed zijn, maar als er teveel regen valt en de bodem te nat is om te bewerken, kun je niets. Je ziet daarom dat het moment van doorzaaien in 2023 later lag dan normaal. Het herstelmoment verschoof van maart/april naar mei.

Verticuteren is belangrijk

Voordat je aan de slag kunt met het doorzaaien van het gazon, raad ik altijd aan om de grasmat stevig te verticuteren. Zo haal je al het dode materiaal uit de mat, evenals mos, onkruiden en ongewenste grassoorten. De ruimte die vervolgens ontstaat in de grasmat, vul je op door nieuw graszaad in het gazon te brengen.

gazon verticuteren

Vergeet je mengselkeuze niet

Kies voor het doorzaaimoment grassoorten die tegen een stootje kunnen. Dat geeft de hoogste slagingskans. Zoals op de foto’s te zien, heb ik ervoor gekozen om Recover 2 Tetra te gebruiken. Dit mengsel is samengesteld uit Engels raai diploid en tetraploid, veldbeemdgras en fijn roodzwenk. De combinatie van deze grassen levert een mengsel op dat vroeg kiemt, een enorm herstelvermogen heeft én beter tegen weersextremen kan.

gazon verticuteren en doorzaaien

Recover 2 Tetra bewijst zich in de praktijk

Vrijdag 19 mei heb ik mijn gazon gemaaid, stevig geverticuteerd en daarna doorgezaaid. Het resultaat: twee weken later staat het gras er prachtig op (het eerste weekend van juni).

resultaat gazon na doorzaaien

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds