pas gezaaid gazon onkruid

Vingergras in het gazon

Vingergras gedraagt zich hetzelfde als hanenpoot maar ontwikkelt zich iets later in het voorjaar en groeit in de maanden augustus en september langer door. Maar ook voor vingergras geldt: is het gazon in het najaar dicht getrokken, dan is het in het daaropvolgend voorjaar geen probleem meer.

Vingergras onderscheiden we in 2 soorten: harig en glad vingergras. Harig vingergras wordt ook wel bloedgierst genoemd door de kenmerkende “rode” kleur van de kiembladeren en later de stengels.

Vingergras in het gazon bestrijden

Vingergras kruipt direct als hij de eerste keer gemaaid wordt. Net als bij hanenpoot is de eerste keer maaien na het inzaaien van het gazon belangrijk. Door het gras lang te laten groeien en dan in 1 keer kort terug maaien, maai je onder het groeipunt van het vingergras. Dat is de eerste mogelijkheid om het vingergras te beheersen. Vingergras wat de eerste klap overleeft moet je aanpakken door de stengels omhoog te eggen en of harken en zo dicht bij de rozet de stengels af te maaien. Ook het afsnijden of afsteken van de stengels dicht bij de rozet remt het vingergras af.

vingergras in het gazon

Determinatie harig vingergras

Latijnse naam: Digitaria sanguinalis

Familie: Poaceae

Kiemt vanaf laat in het voorjaar en groeit uit tot 10-60 cm. hoge plant, met een liggende of opstijgende groeiwijze. Bladeren zijn lichtgroen van kleur en van boven behaard. Bloeit van juli tot de herfst met paars aangelopen schijnaren, en 2,5 tot 3,5 mm lange aartjes die per 2 bij elkaar staan.

Determinatie glad vingergras

Latijnse naam: Digitaria ischaemum

Familie: Poaceae

Verschijnt met opgerold blad; groene, kale blaadjes en bladscheden. Groeit uit tot 5 – 50 cm. hoge plant met liggende of staande stengels. De bladeren zijn kort, 2 – 5 mm breed, lichtgroen van kleur en onbehaard. Bloeit van juli tot de herfst met 3 mm lange, ellips-eivormige aartjes die met 2 – 4 bij elkaar staan.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds