pas gezaaid gazon onkruid

Varkensgras in het gazon

Varkensgras is een lastig onkruid in het gazon. In tegenstelling tot bijvoorbeeld melde en perzikkruid kan dit onkruid namelijk doorgroeien in een gazon dat gemaaid wordt.

Als kiemplant lijkt varkensgras op andere onkruiden uit de duizendknoopfamillie. De plant gaat zich daarna al snel vertakken alle richtingen op. De wortel is het middelpunt, daaromheen ontstaat een spinnenweb-achtig geheel van vertakte kruipende stengels met kleine blaadjes. De stengels liggen op de grond en zodoende kan de plant doorgroeien onder de maaihoogte van het gazon. Varkensgras kan zich goed ontwikkelen op verdichte gronden en gronden die voedselarm zijn.

Varkensgras bestrijden

Jong gazongras kunnen we niet behandelen met een onkruidmiddel. Het varkensgras moeten we omhoog eggen/kammen zodat we het varkensgras zo dicht mogelijk bij de wortelvoet kunnen afmaaien en hem zodoende in toom houden. Alleen maaien stimuleert varkensgras om te gaan kruipen. Is de grasmat voldoende ontwikkeld in het najaar dan zouden we licht kunnen verticuteren. Varkensgras is een éénjarige plant die in de winter afsterft. Wanneer het gazon in het najaar mooi gesloten is, zal het varkensgras in het daarop volgende voorjaar weinig kans krijgen.

Determinatie

Latijnse naam: Polygonum aviculare

Familie: Polygonaceae

Varkensgras is een éénjarige plant met een diepe penwortel. Hij vermeerdert zich via zaad, elke plant kan 200 tot 300 zaden produceren. Varkensgras kiemt in de late zomer tot het najaar en komt op veel plaatsen voor, ook tussen stoeptegels en langs de weg. Het blad is klein, elliptisch, lancetvormig of ovaal met een versmalde basis, vlezige bladschede en stompe of spitspuntige top. De kleur is zeegroen en het blad is onbehaard. Jonge bladeren zijn naar onder opgerold en de bladsteel is kort aflopend, groen en onbehaard. Varkensgras bloeit van mei tot november met kleine, witroze bloemen in groepjes van 1 tot 4 in de bladoksels.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds