pas gezaaid gazon onkruid

Perzikkruid in het gazon

Perzikkruid is een onkruid dat zich gemakkelijk laat zien bij de opkomst van een nieuw ingezaaid gazon. Plantjes met een duidelijke rode vlek verkleuring in het blad wijst op perzikkruid.

Perzikkruid gazonPerzikkruid behoort tot de duizendknoopfamilie en is te verwarren met andere de duizendknoopsoorten beklierde duizendknoop, knopige duizendknoop en viltige duizendknoop. Perzikkruid heeft veel smallere kiembladeren, de bladeren zijn glad en lichtgroen. Duizendknoop heeft brede kiembladeren en deze zijn behaard. Beide onkruidsoorten kunnen zich laten zien wanneer de grond wordt beroerd, zoals bij de aanleg van een nieuw gazon.

Perzikkruid bestrijden

Bij de opkomst van een nieuw ingezaaid gazon geeft perzikkruid een rommelige beeld, maar de bestrijding is gemakkelijk. De beide duizendknoopsoorten zijn namelijk niet in staat hun groeiwijze aan te passen aan het maairegime van een gazon. In de beginfase kunnen ze nog wel wat bossiger worden, maar na een tijdje maaien van het gazon verdwijnen ze vanzelf. Is het gazon eenmaal gesloten, dan vormen deze kruiden geen probleem meer.

Determinatie

Latijnse naam: Polygonum persicaria L.

Familie: Polygonaceae

Perzikkruid is een éénjarige plant, die zich vermeerdert via zaad. Hij komt voor op vruchtbare, stikstofrijke, luchtige leem- en zandgronden. Perzikkruid heeft lancetvormige bladeren, olijfgroen of roodachtig van kleur, bezaaid met zwarte vlekjes. De bladeren zijn onbehaard en de bladsteel is groen of roodachtig en tevens onbehaard. Bloeit in juli – oktober met roze of witte bloempjes. Produceert 200 tot 800 zaden per plant.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds