weegbree in het gazon

Weegbree in het gazon

Weegbree is een meerjarig onkruid dat we in het gazon vaak zien. Weegbree verspreidt zich gemakkelijk en eenmaal gevestigd is het een lastig onkruid om vanaf te komen.

Weegbree kunnen we onderverdelen in de grote of brede weegbree en de smalle weegbree. Het verschil zit uiterlijk in de bladeren. Bij de grote weegbree gaan de bladeren zijwaarts plat over de grond en de bladeren zijn eirond en breed. De smalle weegbree heeft meer recht opgaande langgerekte smallere bladeren.

weegbree in het gazon

Weegbree heeft open plekken nodig om zich te vestigen en heeft zich aangepast zodat hij goed kan overleven op verdichte, natte gronden. Hij doet het niet alleen op die plaatsen goed, want we komen hem tegen door het gehele land op het grasgazon.

Vestiging en verspreiding van weegbree

Weegbree is meerjarig en kan zich diep terugtrekken tussen het gras. Door de brede grote bladeren heeft de weegbree geen concurrentie van het gras voor het ontvangen van licht. De bladeren liggen als het ware boven op het gras. Weegbree past zich aan maaihoogte van rond de 3 cm aan.

Eenmaal gevestigd is het een lastig kruid om te verwijderen. Weegbree heeft een penwortel met aan de zijkant allemaal zijwortels. Als je hem eruit steekt lijkt het een wortel pruikje, maar de basis is een vlezige wortel in het midden. Als weegbree in bloei komt produceert hij veel kleine, lichte zaadjes die snel kiemkrachtig zijn. Zaadjes kunnen verspreid worden door de wind, machines of mensen via de schoenzolen.

Weegbree bestrijden en verwijderen

Zie je weegbree ontstaan in het gazon dan is de eerste actie weg snijden met een mesje. Let wel op dat je de wortel er diep genoeg uit pakt. Voor onkruiden met een penwortel is er speciaal handgereedschap waarmee je de weegbree eruit wipt. Wordt het teveel dan is eggen, verticuteren of snijden noodzakelijk. De beste tijd om weegbree aan te pakken is augustus/september. Met deze werkzaamheden pakken we de weegbree alleen bovengronds aan.

Met mechanische bestrijding proberen we de weegbree uit te putten. Zolang de penwortel genoeg energie bezit kan hij op de vlezige wortel opnieuw uitlopen. Is er een directe aanwijzing dat door verdichting van de grond de weegbree floreert dan is beluchten wenselijk. Weegbree kunnen we ook pleksgewijs aanpakken met middelen die toegelaten zijn.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds