paardenbloem in het gazon

Paardenbloem in het gazon

Paardenbloem in het gazon: het is een bekend beeld. Dit algemeen voorkomend onkruid in Nederland eigent zich in een gazon met open plekjes al snel een plaats toe. Paardenbloemen gedijen op alle grondsoorten en zijn overblijvend: ze gedragen zich als vaste plant. 

Op voedselrijke en verdichte gronden komen paardenbloemen het meest voor. Verdichte bodems hebben vaker open plekken omdat het gras hier moeite heeft om te groeien. Op deze plekjes kan de paardenbloem zich gemakkelijk vestigen.

Paardenbloemen en maaien

De paardenbloem kan eind april al in bloei komen. We zien dat de knoppen zich dicht bij de grond kunnen vormen. De rozetten van de paardenbloem bevinden zich dieper tussen het gras. Met maaien beschadigen we die rozetten wel, maar toch doorstaat de paardenbloem het maaien goed. De paardenbloem past zich aan, aan het maaien. Komt de paardenbloem in bloei dan zien we een aantrekkelijke gele bloem, die als hij uitgebloeid is een pluizenbol met zaad vormt. Dit zaad laat zich door de wind meevoeren. Verspreiding van het zaad gaat op deze manier vrij eenvoudig. Dus vroeg of laat worden we geconfronteerd met paardenbloem in ons gazon.

paardenbloem in het gazon

Paardenbloemen bestrijden

Om paardenbloem en andere onkruiden geen kans te geven moeten we zorgen voor een gazon dat geen open plekjes vertoont. Een gesloten grasmat is de remedie tegen indringers. Dringt er toch een enkele paardenbloem door in het gazon, steek deze dan met wortel en al uit.

Als de paardenbloemen frequent terugkomen, verticuteer het gazon zo diep dat je de rozetten van de paardenbloem weg neemt. Vaak zie je dat een gedeelte zich wel kan herstellen op de wortel, maar als je zorgt dat het gras snel kan dicht trekken door een bemestingsgift dan valt het mee. Met eggen beschadig je het blad van de paardenbloem die zich uitput om te herstellen. Meerdere keren eggen in een korte droge periode heeft het meeste effect.

Paardenbloemen ontwikkelen zich in het voorjaar het snelst, dus dat is ook de periode om hem aan te pakken. Krijgen we geen vat op de paardenbloem door mechanische bewerkingen dan kunnen we als laatste bestrijding een groeistof toepassen. Let wel op of deze is toegelaten op het moment van toepassen.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds