madeliefjes gazon

Madeliefjes in het gazon

Madeliefje is net zoals de paardenbloem overblijvend en een van de bekendste onkruidsoorten in ons gazon. In extensief beheerde gazons is het een welkome gast die zorgt voor een bloemrijk gazon. In dit artikel bekijken we het madeliefje vanuit het streven naar een strak groen gazon. 

Madeliefjes vormen een rozet plat en dicht op de grond. Zelfs wanneer het gazon wekelijks gemaaid wordt, ziet het madeliefje nog kans om in bloei te komen. Door de lage groeivorm zie je dat het madeliefje zich het best kan handhaven op een kort gemaaid gazon.

madeliefje in het gazon

Vestiging en vermeerdering

Een madeliefje heeft een open plekje nodig om zich te kunnen vestigen. Eenmaal gevestigd wordt het plantje snel een plekje. Vanuit de rozet loopt het madeliefje uit door ondergrondse uitlopers waarop weer nieuwe plantjes ontstaan.  Op alle gronden komen we het madeliefje tegen, zowel natte gronden als droge gronden. Het madeliefje is moeilijker te beheren dan de paardenbloem omdat ze zich ondergrond verspreiden door uitlopers.

Madeliefjes voorkomen en bestrijden

Ook hier geldt dat het madeliefje weinig kans maakt in een gesloten gazon. De concurrentie van het gras is dan te hoog. Randen van het gazon die open staan hebben meer last van indringers. Meestal zie je het madeliefje oprukken vanuit de zijkanten van het gazon.

Uitsteken van madeliefjes is alleen effectief als je er van het begin bij bent. Zijn er al grotere plekken gevormd dan lukt het niet met uitsteken al de ondergrondse uitlopers te verwijderen. Met verticuteren en eggen kan je het madeliefje afremmen. Bestrijding met groeistoffen indien toegelaten is mogelijk.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds