klaver in het gazon

Klaver in het gazon

Klaver is een veel voorkomende gast in het gazon. Er zijn vele klaversoorten, eenmaal aanwezig breiden ze zich doorgaans snel uit. Welke soorten komen we tegen en hoe voorkom je deze indringers op het gazon?

Van de vele klaversoorten is witte klaver de meest voorkomende op het gazon. De vervelendste is de gehoornde klaverzuring (springklaver) met zijn gele bloempjes. Er is een tendens dat men microklavers met het graszaad mee zaait, doe dit niet! De microklaver neemt de overhand en is niet te sturen. Gevolg: een gazon met grote haarden klaver, waar het gras het onderspit delft.

klaverzuring

Klaverzuring met de kenmerkende gele bloempjes

Klavers kunnen het gras verdringen (kruipt door het gras), gedijen goed onder voedselarme omstandigheden omdat ze stikstof uit de lucht kunnen vastleggen in knolletjes op de wortels. Dit is een eigenschap van de familie vlinderbloemige waar de klavers onder vallen. Een goed bemestingsplan met voldoende stikstof is een eerste vereiste om klavers af te remmen. Laat klavers ook geen plakkaten vormen. Onder klaverplakkaten kan het gras zich niet ontwikkelen en verdwijnt daar.

Klaver in het gazon bestrijden

In het geval van witte klaver: de plekken goed uitharken of verticuteren, en door bemesten zorgen dat het gras de overhand heeft. Het constateren van gehoornde klaverzuring is alarmfase 1. Deze is zeer moeilijk te bestrijden, zowel mechanisch als met groeistoffen.  Laat deze klaverzuring niet zijn gang gaan in de border of tussen de verharding. Vandaar uit springt hij zo in het gazon. Springklaver heeft namelijk springzaad.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds