kwaliteit graszaadmengsels

Kwaliteit van graszaadmengsels

Als hovenier heb je de keuze uit een groot aanbod van verschillende graszaadmengsels. Hoe beoordeel je deze mengsels op kwaliteit? 

De Nederlandse grasgids is de leidraad voor het toepassen van graszaadmengsels voor het gazon. De grasgids is een initiatief van de Nederlandse veredelingsbedrijven. Deze zijn verenigd in een overkoepelende organisatie: PLANTUM. De grondslag van de Nederlandse grasgids is het Cultuur- en Gebruikswaarde-onderzoek naar grasrassen. In dit onderzoek worden nieuw ontwikkelde grasrassen vergeleken met de reeds opgenomen rassen in de grasgids. Een grasras wordt in de grasgids opgenomen, wanneer uit het onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het nieuwe ras beter is dan de gemiddelde kwaliteit van het bestaande rassen binnen de soort.

Oranjeband

Om de toetsing door de grasgids kenbaar te maken is het label “oranjebandmengsel” geïntroduceerd. Deze kwaliteitsaanduiding is een initiatief van de gezamenlijke Nederlandse kwekers/vertegenwoordigers van graszaden en is van toepassing op graszaadmengsels voor het gazon. Graszaadmengsels met het label “oranjebandmengsel” op de zak zijn uitsluitend samengesteld uit rassen die opgenomen zijn in de grasgids. Dit geeft de gebruiker zekerheid omtrent de samenstelling en kwaliteit van het graszaad.

NAK label graszaadmengsel kwaliteit

Controle door NAK

De controle op de graszaadmengsels wordt uitgevoerd door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK). De NAK controleert de samenstelling en de kwaliteit van de graszaadmengsels. Graszaadmengsels die aan alle kwaliteitseisen voldoen zijn gemakkelijk te herkennen aan het NAK label op de zak.

Op dit label staat de procentuele samenstelling per grassoort en het toepassingsgebied plus de sluitingsdatum van de zak, het partijnummer voor traceerbaarheid, inhoud in kilogrammen, deponeringsnummer (nummer van de NAK wat hoort bij de samenstelling in de zak), keuring systeem (EG systeem) en het unieke nummer van het label plus aanduidingsmodel van het label.

Let er als hovenier op dat het graszaadmengsel dat je gebruikt voorzien is van het NAK label en Oranjeband kwaliteitskeurmerk.

© 2024 GazonPro | Onderdeel van Advanta Seeds