Gazononderhoud: wiedeggen
Wiedeggen is een relatief onbekende term binnen het onderhoud van het gazon. Toch is het een effectieve methode om onkruiden in de grasmat onder controle te houden. Met name in het onderhoud van sportvelden is dit een gewaarde werkgang, waarvan je de resultaten goed kunt terugzien in het grasbestand.
Wat is wiedeggen
Wanneer je met een wiedeg over een perceel met gras gaat, wordt de toplaag opengekrabd en onkruiden worden verwijderd. Doordat de bodem licht wordt opengewerkt, kan er meer zuurstof bij de grasplant komen. Zo gaat de plant sneller groeien en worden de open plekken in de grasmat, die ontstaan door het verwijderen van de onkruiden, weer opgevuld door gewenste grassen. Wiedeggen helpt dus bij het goed houden van het grasbestand van het gazon.
Hoe werkt wiedeggen
Als je denkt aan het eggen van een gazon, is de eerste gedachte om dit met de hand te doen of met een ‘loop’ eg. Dit is helaas niet mogelijk, omdat er geen geschikte machines of ontwerpen voor zijn. Dus op kleinere gazons is deze werkgang lastig uit te voeren. Maar als we kijken naar grote gazons die gemaaid worden met een zitmaaier, is het een heel ander verhaal. Achter een zitmaaier kun je namelijk een simpele wiedeg hangen. Je kunt dan een werkgang apart van het maaien uitvoeren of tegelijkertijd.
Wiedeggen doe je met pennen die over de bodem schrapen. De pennen zijn geveerd en door de diepte af te stellen drukken ze harder of zachter op de bodem. Zo kun je meer of minder intensief wiedeggen. Je kunt deze werkgang in de maairichting uitvoeren, maar ook kruislings (dit is intensiever). Als je beslist om te gaan wiedeggen, moeten de weersomstandigheden daar wel gunstig voor zijn. Het mag niet te nat zijn, want dan ga je smeren en sporen rijden. Maar wanneer het te droog is, kun je ook niet wiedeggen, omdat je mogelijk te veel cultuurgras uit de mat trekt.
De voordelen van wiedeggen
- Met wiedeggen krab je dood organisch materiaal van de bodem en tussen het gras uit. Het dood materiaal komt boven op het gras te liggen.
- Met wiedeggen krab je onkruiden en ongewenste grassen kapot of trek je ze uit de bodem. Daardoor kunnen onkruiden zich moeilijk opbouwen in het gazon. Wiedeggen helpt om het onkruid te beheersen.
- Met wiedeggen krab je de toplaag open, waardoor de uitwisseling tussen bodem en lucht en de waterdoorlaatbaarheid verbeteren.
- Door wiedeggen maak je meer ruimte voor de cultuurgrassen. Ook worden deze gewenste grassen vitaler en de conditie van de grasmat neemt toe.
- Met eggen verspreid je mierenhoopjes en kleine oneffenheden.
Gazon wiedeggen: houd hier rekening mee
Naast de voordelen van wiedeggen als extra werkgang in het gazononderhoud is er ook een punt om rekening mee te houden. Je moet de mogelijkheid hebben om het losse materiaal dat op het gazon achterblijft, af te voeren. Soms is het effectief om het losse materiaal een dag te laten drogen. Het afruimen gaat dan beter en je hebt ook minder materiaal af te voeren. Als je een zitmaaier hebt met opvang, dan is dit geen probleem. Wil je goed effect zien van wiedeggen, dan is het raadzaam om dit ongeveer 6 tot 8 keer per jaar goed uit te voeren.