Melganzevoet (melde) in het gazon
Melganzevoet komt voor op vrijwel alle grondsoorten. Onder hoveniers is dit onkruid beter bekend als melde.
Melde is een éénjarige pionier die zich gemakkelijk kan ontwikkelen in beroerde grond. Een uitgegroeide Melde-plant kan 20.000 zaden per seizoen voortbrengen die jarenlang kiemkrachtig blijven. Melganzevoet is bij opkomst eenvoudig te herkennen door de bladstand en de witte kleur van de hartbladeren. Er zijn meer ganzenvoetsoorten, maar melganzevoet is de meest voorkomende.
De oorzaak van melde in een gazon is de zaadvoorraad in de grond. Deze kan ook met de aanvoer van tuinaarde of ophooggrond geïntroduceerd worden.
Melganzevoet bestrijden
Melde komt tot ontwikkeling in beroerde grond en komen we daarom tegen in nieuw gezaaide gazons. Melganzevoet kan massaal opkomen tegelijk met de opkomst van het gezaaide graszaad.
De bestrijding is eenvoudig: start tijdig met maaien voordat het blad van de melde alles afsluit. Melde is niet bestand tegen het maairegime van gazongras en zal zich niet kunnen handhaven. Is de grasmat eenmaal gesloten, dan heeft melde geen kans meer.
Determinatie
Latijnse naam: Chenopodium album
Familie: Amarantheceae
Melganzevoer is een éénjarige plant, die zich vermeerdert via zaad. Hij komt voor op losse, vochtige, stikstof- en humusrijke leem- en zandgronden. Melde kiemt vanaf het late voorjaar tot in de herfst. Zijn bladeren hebben verschillende vormen: driehoekig, lancetvormig, langwerpig, ovaal of ruitvormig. De kleur is lichtgroen tot blauwgroen of donkergroen met een meelachtige beharing. De onderkant van de eerste bladeren is vaak paarsachtig. De stengels zijn rechtopstaand, geribbeld tot hoekig of gestreept. Bloeit in juli – oktober met groene of witte bloemen in schijnaren, in bladoksel staande kluwens. Eén plant produceert 3.000 tot 20.000 zaden.